24 lip 2012

Drobiowe roladki w boczku.

Drugi przepis pojawił się wczoraj w mojej kuchni po raz pierwszy. Chciałam zrobić coś pysznego, przełamać rutynę naszego jedzenia filetów drobiowych w mało ciekawej formie. Siedziałam i myślałam, aż wpadłam na moim zdaniem pomysł idealny, trafiłam kiedyś na podobny przepis. Także wieczorem powstały roladki, w zasadzie zrobiły się same, bo najwięcej zajmuje czas pieczenia ich. Obawiałam się czy nie będą za suche, albo może że boczek się nie wytopi i będzie tłusto - ale wyszło pysznie :)


Roladki drobiowe w boczku (porcja dla 2 os.)

·         2 filety drobiowe
·         Boczek wędzony surowy
·         Musztarda Sarepska
·         Ogórek kiszony
·         Ser żółty ( u mnie gouda)

Filety rozbić, posolić. Boczek pokroić w cienkie plasterki, ułożyć zakładając jeden plaster na drugi, posmarować musztardą, położyć na to filet, na to ser. Zawinąć wszystko z ćwiartką (jeśli malutki to połówką) kiszonego ogórka w środku (można podpiąć wykałaczkami).Na zdjęciu powyżej widać jak powinno to wyglądać. Naczynie żaroodporne posmarować odrobinę tłuszczem, włożyć roladki. Zakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać przez 10 minut, po czym odkryć roladki i zapiekać jeszcze przez 20 minut. Ja pod koniec pieczenia przełożyłam roladki z naczynia prosto na kratkę, można położyć je tam od razu, najlepiej jednak na chwilę zawinąć je w folię. Podawać z ulubionymi dodatkami ziemniaczanymi, w naszym wypadku były to szyszki ziemniaczane z sosem.

Prosty, gęsty sos

2 łyżki majonezu
3 łyżki ostrego ketchupu
2 łyżeczki musztardy miodowej

Wszystkie składniki wymieszać bardzo dokładnie w miseczce, jeśli sos jest zbyt gęsty do naszych upodobań można dodać łyżeczkę wody bądź mleka. Odstawić do lodówki, przed podaniem dania, polać dodatki ziemniaczane sosem.


Jak widać danie nie zajmuje zbyt wiele czasu i nakładu pracy. Trzeba pamiętać, aby nie przesadzić z trzymaniem mięsa w piekarniku - zrobi się wtedy suche.
Jutro przepis na dużą ilość pysznych pierogów ruskich!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz