27 lip 2012

Pierogi Ruskie

Z małym poślizgiem, ale już o nich piszę. O pysznych, pachnących czosnkiem i odsmażonych na masełku - ruskich pierogach. Nie tak pysznych jak mamine pierogi z mięskiem i kapustą, ale mających swój wyjątkowy smak. Moja wojna z pierogami trwała pół dnia, zrobiłam max ilość pierogów część zjedliśmy, część zamroziłam. Przepis podaję na nieco mniejszą ilość.


Ruskie pierogi
Ciasto:
2 szkl. mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miękkiego masła
1 jajo roztrzepane
1 szkl. ciepłej wody

Farsz:
0,5 kg ziemniaków
25 dag twarogu
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Zmielić ziemniaki razem z twarogiem (można też zrobić to tłuczkiem do ziemniaków, praską lub po prostu widelcem). Na oliwie zeszklić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, dodać do masy z ziemniaków i twarogu. Dodać przeciśnięty przez praskę (lub starty) czosnek, a także przyprawy według uznania. Farsz odstawić do lodówki, najlepiej pod przykryciem.
Mąkę przesiać, dodać sól, masło oraz jajko. Stopniowo dolewać wodę, cały czas wyrabiając ciasto, możliwe, że potrzebne będzie mniej (lub więcej wody) niż cała szklanka. Ciasto musi być elastyczne. Kiedy wyrobimy elastyczne ciasto, odstawiamy je i przykrywamy. Jeśli ciasto podczas wyrabiania za bardzo się klei należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Z placków wycinamy kółka odpowiadającej nam wielkości, na środek każdego nakładamy ok. łyżeczkę farszu i składamy pierogi, mocna ściskając brzegi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię po około 1-2 minutach pierogi wyciągamy łyżką cedzakową. Można później odsmażyć pierogi na masełku - ja właśnie tak zrobiłam. 

Wczoraj zrobiłam koktajl, z jagód, nie ma zdjęć, ale niedługo zrobię go znów i wtedy piękne zdjęcia będą. Dziś kolejne podejście do kukurydzy, a niedługo przepis na naszą ulubioną zupę - Krem Cebulowy, bardzo gęsty i z dużą ilością czosnkowych grzanek :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz